Uskonnot ovat maailman syöpä.

Uskonnot pidättävät itsellään moraalikoodin, jonka mukaan vain jumalauskovaiset omaavat korkeamman moraalin, kuin ne, jotka eivät halua uskoa vanhaan partaiseen ukkoon pilven päällä. Uskontojen moraalikäsitys on sairas, eikä kestä lähempää tarkastelua. Ne ihmiset, jotka muodostavat moraalikäsityksensä loogisen päättelyn kautta, ovat huomattavasti enemmän elämän koodissa kiinni, kuin uskovaiset.

Ei kai liene uutta, miten kaikki ne yhteiskunnat joissa valtion virallisena oppina on uskonnon hegemonia, ovat taantuneet kansalaisoikeuksissaan ja myös taloudessaan. Vain Saudi-Arabia porskuttaa valtavien öljytulojensa avulla – vielä toistaiseksi. Mutta, kun öljytulot ehtyvät niin silläkin on edessään taantuvan talouden ja kriisien aika. Turkin tie huolestuttaa ja surettaa Turkin kansa, joka joutuu taas kantamaan niskassaan islamin uskonnon taakkaa.

On käsittämätöntä, kun vielä vuonna 2016 tehdään murhia uskontojen nimissä, ja aivan älykkäinä pidetyt ihmiset ”hurattavat” sairaisiin mielikuvitusjumaliin. Mistä tässä on kysymys? Olisiko niin, että uskonnot ovat eräs mielisairauden muoto, jota ei vain tunnisteta sairaudeksi? Eikö todellisuudentajun menettäminen yleensä ole merkki sairaudesta? Uskonto tarjoaa heikolle mielelle vapaalipun pois todellisuuden kahleista, jopa ilman huumeita tai viinaa. Helppo tie ulos arjesta.

Miten sitten uskontojen haasteisiin voisi vastata rationaalisen järjen asein? Se on aika vaikeata, jos edessä on mystisten uskomusten ja tarinoiden viidakko, jonka takana lymyilee ilkeä ja kostonhimoinen Jumala, joka joko tappaa tai lähettää lapsensakin tapettavaksi. Pienen ihmisen osa Jumalien maailmassa on synkkä. Tulkaa hyvät ihmiset pois sieltä taivasten valtakunnasta siihen piiriin, joka on luonnon itsensä tarkoittama kasvualusta järjen ja vapauden tiellä. Se on kysymysten ja oppimisen tie ilman taivaallista auktoriteettia.

Kategoria(t): Jaakko Tuononen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *