Väestönsuojia ei kannata rakentaa.

Uskallan ottaa tähän asiaan kantaa, kun olen käynyt kaikki VSS-kurssit miehistötasolta johtajan jatkokurssiin saakka. Väestönsuojelu ei lain edellytysten mukaan toteudu nyky-Suomessa. Vaikka laki vaatii tietyn tason väestönsuojelussa suurilla työpaikoilla ja asuntoyhtiöissä, niin sen vaatimuksia ei noudateta. VSS-järjestelmässä suurin, kallein ja typerin asian on väestönsuojien rakentaminen.

Ajatelkaapa hyvät ihmiset oikeasti, jos tulisi esim. syojeluhälytys 1, jonka tarkoittaa sitä, että siviisiväestön on siirryttävä väestönsuojiin. Miten niille ihmisille kävisi, jos yhteiskunta siellä ulkona kokonaan häviäisi? Ydinsodasta selviytyminen väestonsuojissa aiheuttaisi vain suunnattoman lisäkärsimyksen niille, jotka ”selviytyivät”. Parempi suoja kansalle olisi realismi.

Kaikkein suurin uhka kriisitilanteessa on se, jos ihmiset eivät tiedä minne mennä tai mitä tehdä. Jos heitä ei ole mitenkään valmennettu tilanteeseen, jossa yhteiskunnan lait ja normit eivät enää ole voimassa. Jo se, jos taloyhtiöissä aina olisi suojelujohtaja, jonka tontilla olisi poistumisteiden ja suoja-alueiden määrittely, niin jo se toisi ihmisille tiedon ”jostain” logiikasta kriisitilanteessa. Paniikin välttäminen ja päämäärätön sekoilu on estettävissä, jos jokaista ihmistä on valmennettu toimimaan tietyllä tavalla.

Poistumistiet ja suoja-alueet ovat avainsana väestänsuojelussa. Kaikkien asukkaiden ja työpaikkojen työntekijoiden on teidettävä, mitä tietä kiinteistöstä pääsee ulos, jos normaalit poistumistiet eivät ole käytössä. Useinkin suurilla työpaikoilla tai asuntoyhtiöissä on tiloja, joihin ei suoraan voi kohdistua esim. radioaktiivista säteilyä, kellarit yms. Ne on syytä määritellä suoja-alueksi, jonne väestö kerätään suojaan ensi vaiheessa. Näissä ensi vaiheen suojissa on aina syytä olla nimetty ja koulutettu suojanvalvoja, jonka tehtävänä on pitää ihmiset suojassa ja tiedottaa viranomaisten jatkotoimista. On suunnattoman tärkeä asia, että kriisitilanteessa VSS-organisaatio toimii ja luo turvaa siviiliväestön keskuuteen. Se estää paniikin syntymisen.

Pysyviä väestönsuojia sen sijaan ei kannata rakentaa. Ihmisten sulkeminen vangeiksi väestönsuojiin ei ihan varmasti onnistu. Seuraukset sellaisesta ”kokeilusta” olisivat todella traagisia. Ihminen ei kestä eristystä, eikä vieraita ihmisä voi vangita väestönsuojaan ilman seurauksia. En tiedä, kuka idiootti on keksinyt ajatuksen suljetuista väestönsuojista, mutta voi sanoa, ettei niiden avulla pelasteta ihmiskuntaa.

Kategoria(t): Jaakko Tuononen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *