Uskonpuhdistus kristinuskossa ja islamissa.

Uskonpuhdistus tarkoitettanee uskonnon alkuperäisten arvojen ja väittämien palauttamista alkuperäiseen tilaansa, jonka se on menettänyt kulttuurisen tai ideologisen prosessin seurauksena. Näin ainakin voimme todeta kristinuskossa käyneen Martti Lutherin naulatessa teesinsä Wittenbergin kirkon oveen. Hän halusi palauttaa kristinuskon alkuperäisiin arvoihinsa, jotka hänen mielestään, katolinen kirkko oli menettänyt. Anekauppa tai inkvisitio eivät tietenkään kuuluneet Jeesuksen opetuksiin Uudessa testamentissa. Eikä varsinkaan Marian palvonta tai Paavin asema.

Länsimaissa puhutaan tarpeesta ”uudistaa” islam samanlaiseksi myötätuntoiseksi vöyhötykseksi, mitä kristinuskon protestanttinen siipi edustaa. Mutta, tässä ajatuksessa on jotain syvällisesti ongelmallista se, ettei Koraanissa ole sellaista osaa, jonka voisi palauttaa rauhalliseksi veisailuksi ilman elämän koko kirjoa kattavaa ideologiaa.

Islamin uskonpuhdistus on kyllä jo käynnissä. Sitä johtaa Muslimiveljeskunta ja sen välineenä on jihad. Näyttävimpinä toimijoinaan esim. ISIS. Nämä toimijathan vain yrittävät palauttaa islamin alkuperäisiin arvoihinsa. He itse eivät varmasti ajattele olevansa terroristeja, vaan juuri oikean islamin toteuttajia. He tekevät juuri sen, mitä Koraani ja profeetan opetukset käskevät.

Olisikin syytä unohtaa ajatus islamin uudistamisesta kristillisen maailman arvoihin sopivaksi. Se ei tule onnistumaan minkään loogisen perustelun avulla. Ihmiskunnalla ei ole muuta tulevaisuutta, kuin siirtyä uskonnoista kokonaan pois logiikan ja järjen puolelle. Vaikka kristillisyys onkin täysin vastakkainen arvojärjestelmä kuin islam. Jos uskomista jatketaan, niin uskontojärjestelmien konfliktia ei voi välttää.

Jos ihmiskunta ei ala käyttämään ainoaa asiaa, joka erottaa ihmisen muusta luonnosta – kykyä ajatella ja luoda uutta, niin koko ihmiskunta ajautuu tuhansia vuosia sitten keksittyjen houreiden valtaan ja myy niille aivonsa. Uskonnot sotkevat terveen järjen, vaikka ne olisivat miten humaaneja tahansa.

Kategoria(t): Jaakko Tuononen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *