Facebook bannaa Suomessa kyseenalaisin perustein.

Sain 14.11.2018 24h bannin Facebookilta. ”Peruste” oli kun kommentoin erästä keskustelua, jossa aiheena oli Suomen sodassa Neuvostoliitolle menetetyt alueet.

Lause oli: ”Ei ***** voi ottaa meidän maita vain silleen, että se asia on unohdettu.”

This post goes against our Community Standards
Vain sinä voit nähdä tämän julkaisun, koska se rikkoo vihapuhetta koskevia normejamme.
Olet menettänyt tilapäisesti oikeuden julkaista uutta sisältöä, Tämä väliaikainen esto on voimassa 24 tuntia. Voit julkaista Facebookissa vasta sen päätyttyä. Jos julkaiset uudelleen normiemme vastaista aineistoa, tilisi estetään kolmeksi päiväksi. Jos rikot normeja vielä tämänkin jälkeen, tilisi estetään pidemmäksi ajaksi. Muista, että kiellettyä sisältöä toistuvasti Facebookiin julkaisevien henkilöiden tilit voidaan poistaa käytöstä pysyvästi
_________________________________________________________________

Kerrottakoon, että ***** merkeissä oleva puuttuva sana merkitsi Suomea vastaan käydyssä sodassa yleisesti neuvostoliittolaista sotilasta merkitsevää sanaa. Jota yhä käytetään laajasti kirjallisuudessa ja muussa esittävässä taiteessa, saatikka sitten puhekielessä. Facebook siis yrittää vaikuttaa suomenkielen normaalin puhekielen- ja taiteen sanavalintoihin. Onko se hyväksyttävää? Facebookissa siis jyllää vahvana kyttääjien anonyymi verkosto, joka ilmiantaa amerikkalaiselle yritykselle suomalaisia kyseenalaisin perustein, ja jakaa banneja aivan normaalista kielenkäytöstä. Eikä Karjalan menetystä suomalaiset unohda, ei ainakaan vielä minun sukupolvi, jonka vanhemmat koki sodan ajan ja aluemenetykset. Miten sananvapauden tulee loppujen lopuksi käymään Suomessa, jos nämä kyttääjät saavat jatkaa toimintaansa, joutumatta koskaan vastuuseen toimistaan?

Niin, ja tällä Facebookin logiikalla sitten esim. Suomen ruotsinkielisistä käytettävä h:lla alkava sana on myös vihapuhetta, eikö vain? Ja sitten kaikki ne, jotka osaa venäjää, niin ilmiantamaan venäjänkielisiä Face-sivuja. Jos siellä vain vilahtaakaan venäläisten suomalaisista käyttämä tšuhna-sana (чухна), niin heti ilmiantamaan. Myös Tuntematon sotilas, ja paljon muita suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksia on sitten Facebookin logiikalla vihapuhetta, kun niissä usein esiintyy neuvostoliittolaisia vihollisia kuvaavana r-kirjaimella alkava viisikirjaiminen sana.

Jos nyt sitten katsotaan yleisellä tasolla Facebookin standardeja ja minunkin bannaamista, niin suomalaisten ilmiantajien ilmiannot eivät täytä edes Facebookin omia ehtoja (alla). Facen bannipolitiikasta on kyllä vaikeeta kokonaisuudessaan saada selkoa. Lienee kuitenkin selvä, ettei se perustu vain algoritmien käyttöön, jotka etsivät ja seulovat ns. ”vihapuhetta”. Jo sekin, miten on tunnetusti hankalaa haarukoida suomenkieltä algoritmein englanninkieleen perustuvassa järjestelmässä, kertoo, miten Facebookin kyttäys ja ilmiantojärjestelmä perustuu kansallisiin sensoreihin. Tätä oletusta tukee myös se, miten näitä banneja tippuu pitkien aikojen jälkeen itse keskusteluista. Sähköiseen kyttäysjärjestelmään perustuva järjestelmä löytäisi bannimateriaalin välittömästi.

Sananvapauden kannalta bannit ovat kestämätön käytäntö, koska kaikille kuuluva oikeus mielipiteeseen, perustuu nykyään pitkälle sosiaaliseen mediaan. Lisäksi poliittisen agendan perusteella toimivien ilmiantajien anonyymi verkosto, on täysin Suomen- ja läntisen oikeuskäsityksen vastainen. Tässä systeemissä ainakin vihan ”tunteet” lisääntyy, sekä vastakkainasettelu eri poliittisten agendojen välillä, jos vain yksi poliittinen suuntaus katsoo olevansa oikeutettu hallitsemaan suomalaisten mielipiteitä, sekä muuttamaan jopa suomalaisten normaalin puhekielen sanastoa. Suomalaisten olisi syytä jo herätä tähän vaaraan, joka uhkaa demokratiaa ja sananvapautta.

Facebookin omat määrittelyt kirjoittelusta, joka estetään.

Facebook blocks (and is working to continue to block):

– Terrorist activity
– Organized hate
– Mass or serial murder
– Human trafficking
– Organized violence or criminal activity.
– Regulated goods.

Kategoria(t): Jaakko Tuononen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *