Facebook iski jälleen

Facebook oli jälleen kerran bannannut minut päivittämästä ja kommentoimasta kolmeksi päiväksi. Tämä syystä, kun kirjoitin joskus kauan aikaa sitten pienen päivityksen, jossa totesin vain mielipiteenäni, miten suomalaisten miesten kannattaisi ottaa vaimonsa ulkomailta. Tämä ihan empiirisen kokemukseni perusteella. Tätä päivitystä ei edes enää ole ollut mun seinällä varmaankaan noin vuoteen, kun aina välillä poistan sieltä juttuja vain siksi, ettei sinne keräänny mitään kirjaa.

Voisihan tälle tietysti vain nauraa, mutta on siinä se vakava aspekti, miten facebook ja sen salaiset ilmiantajat ovat voineet ottaa itselleen STASI:n roolin, vaikka heidän esikuvansa on jo kuollut ja kuopattu? Voiko tätä menettelyä hyväksyä läpinäkyvään demokratiaan kuuluvaksi sananvapauden rajoittamiseksi? Kun vielä näiden salaisten ilmiantojen kohde ei voi mitenkään puolustautua, tai valittaa minnekään. Mitään valitusosoitetta ei ole. Onko tällainen menettely edes laillista?

Ymmärrän, että facebook on yhdysvaltalainen yksityinen yhtiö, mutta jos se toimii Suomessa, niin kyllä sen pitää noudattaa Suomen lakeja, jossa tällainen salainen ilmiantojärjestelmä on täysin perustuslakia vastaan, ja Yhdysvalloissa tietysti myös.

Facebookin on syytä varautua siihen, miten sananvapauden rajoittaminen, muka ”yhteisönormien” perusteella, tulee vielä tiensä päähän ja sen tilalle tulee joku kilpaileva alusta, joka ei leiki ”yhteisönsä” sananvapaudella.

Mikä tämä ”yhteisö” on, jota valvovat salaiset ilmiantajat ilman valitusoikeutta täysin heidän omien ”arvojensa” perusteella? Täälläkö se arvopohja sitten lymyää, jota nykyinen hallituskin niin hirveesti hehkuttaa? Jos se arvopohja on tällainen, niin siihen on syytä heti puuttua kansalaisvapauksien nimissä.

Mielestäni facebookin yhteisö on se kaveripiiri, jonka käyttäjä kasaa ympärilleen. En usko, että ilmiantajat lymyävät kaveripiirissä. Facebook on vain operaattori, joka tarjoaa alustan mielipiteille ja keskusteluille. Sillä ei ole mitään oikeutta rajoittaa tämän ”yhteisön” puheita, eikä kenenkään ole pakko lukea kenenkään seinää, jos ei kiinnosta ja on mielensäpahoittaja.

Facebook saa suunnattomat tulot mainostamalla ja antamalla käyttäjiensä tietoja kaupallisille yrityksille. Onhan se sikamaista, että se vielä pyrkii olemaan moraalinvartija ilman omaa moraalia.

Kategoria(t): Jaakko Tuononen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *